Što je KARMA i je li stvarna? Ovo su 3 VRSTE KARME i način na koji one funkcioniraju!

Što je KARMA i je li stvarna? Ovo su 3 VRSTE KARME i način na koji one funkcioniraju!

9 srpnja, 2022 0 By Admin

Pozitivne i negativne navike mogu se stvoriti tijekom vremena i reinkarnacije, što uzrokuje da ljudi imaju ili dobru ili lošu karmu. Kako bi postigli nirvanu, budisti moraju slijediti osmostruki put, koji je predložio osnivač, Siddhartha Gautama ili Buddha, koji je skup od osam ispravnih načina razmišljanja i djelovanja.

Na kraju, u džainizmu, karma je zamišljena u obliku čestica koje prodiru u svemir. Suptilne čestice prianjaju na dušu što zamagljuje njen inherentni i savršeni oblik. Karma je inače poznata kao kontaminacija duše koja je prlja raznim bojama i karmičkom materijom koja utjelovljuje dušu i materijalna je sila.

Da bi se postiglo spasenje od karmičke materijalne sile i postiglo spasenje, potrebno je slijediti strogi duhovni i etički kodeks ponašanja temeljen na pet zavjeta (Ahimsa (nenasilje), Satya (govorenje istine), Asteya (nenasilje). -krađa), Brahmacharya (čednost ili vjernost supružniku), Aparigraha (nevezanost)).

 

Što Karma zapravo znači?

Vjerovanje u karmu je da “vješte namjere teže ugodnim rezultatima, a nevješte namjere bolnim rezultatima”. Međutim, ovo je malo drugačije od modernog pogleda na karmu.

Budističko vodstvo objašnjava da te namjere moraju “biti bez pohlepe, odbojnosti i zabluda”. Čini se da je ovo dio u kojem se malo gubimo kada je u pitanju karma. Čak i ja postajem žrtva donošenja odluke za koju vjerujem da će mi dugoročno koristiti, koristeći karmu kao izgovor. Unatoč tome, karma je stvarna kada je ukorijenjena u nesebičnosti jer tjera osobu da poduzme bilo kakvu akciju za promicanje uzroka i posljedice.

Tu dolazi i važnost mudrosti unutar naših namjera. Kada donosimo odluke koje su dobro promišljene, veća je vjerojatnost da ćemo postići pozitivne rezultate, a to se može nazvati “karma” ili dobra karma. Budizam prihvaća neizbježnost patnje koje implicira da će se loša karma ili negativni rezultati nastaviti pojavljivati.

Zbog toga je Buddha poticao da se ne razrađuju sve implikacije karme.

Slično mnogima, moje prvo upoznavanje s idejom karme došlo je od moje majke koja je to koristila kao način da me uvjeri da će oni koji su mi učinili nepravdu dobiti ono što dolazi.

Bilo je utješno znati da će s vremenom biti kažnjeni što su me povrijedili. Odavde su odluke koje sam donio dolazile sa željom da nikada ne dobijem tu istu kaznu.

Osjećao sam da će me namjerno povrijediti nekoga loša karma. Ipak, čovjek sam i griješim. Dakle, ne bih se uvijek odlučio za pravi izbor. Je li mi se nešto loše dogodilo? Ako je tako, je li to zanemareno kao slučajnost? Ili sam to smatrao prirodnim tijekom života?

Ovaj ciklus se nastavio ono što mi se čini kao cijeli život – želio sam vjerovati da bi drugi mogli biti kažnjeni i nadati se da će to preskočiti mene. Karma nas je sve gurnula da vjerujemo u moćno kozmičko djelovanje i možda je to jedina istina koja nam treba.

Svi ćemo patiti i ustati, baš kao što ćemo svi primiti blagoslove i dati drugima. Američki theravada budistički redovnik, Thanissaro Bhikkhu, pojašnjava da je “jedina sreća koja je uistinu pouzdana – i istinski bezopasna posvuda – sreća nirvane, koja uopće ne ovisi o karmi.”

Nada u budizmu je da se odreknemo opterećenja karme i pronađemo prosvjetljenje.

 

Kako vam Karma pomaže ili šteti?

Jednostavno rečeno, način na koji percipiramo karmu nije stvaran. Međutim, karma je prava društvena, psihološka reakcija na događaje. Svi pronalazimo svoje jedinstvene načine da budemo najbolja osoba koja možemo biti. Ako je karma način na koji pronalazite svoju motivaciju, u tome nema ništa loše i vjerovanje u nju može vam pomoći ako gajite dobru karmu, a može vam naštetiti ako ne izbjegavate lošu karmu.

Uvijek zapamtite da se karmičko djelovanje temelji na nesebičnoj ljubavi. Karma vam može pomoći ako činite dobro iz radosti činjenja dobra, prihvatite da stvari ne mogu uvijek biti savršene i slavite male stvari koje vam se svakodnevno nađu na putu.

 

Što je primjer karme? I kako radi?

Barland je dao dva primjera načina na koji karma funkcionira u našem društvu. Prvi dolazi iz neke jednostavne susjedske ljubaznosti. Priča kako su susjedi jednom umjesto njega iznijeli smeće. Cijenio je ovu gestu i svako malo će se odužiti ako već nisu izbacili kantu za smeće. Dakle, njihova dobra karma se naplaćuje i obrnuto.

Drugi primjer uključuje njegovog prijatelja koji je imao financijskih problema na koledžu. Ovaj prijatelj je imao sreću da primi novčanu pomoć od anonimnog donatora. Nakon što je diplomirala i postala financijski stabilnija, počela je davati česte donacije u isti fond za stipendije. Plima i tok karme u ovom scenariju pokazuje da je njezino davanje rezultat njezina primanja.

Pozitivni znakovi tuđe velikodušnosti najvjerojatnije će utjecati na vas da učinite isto. To je način na koji se karma obično odvija. Naličje se također jasno vidi. Ako osjećate da se vaš poziv za pomoć nikada ne čuje, možda ćete biti manje voljni pomoći drugima.

Barland vjeruje da je karmi potrebna samo mala količina energije da bi se nastavila kretati. On kaže: “Ako preuzmem inicijativu da budem ljubazan u malim stvarima, bez očekivanja uzvraćenih usluga, samo tada pomažem karmi da teče oko moje zajednice, vraćajući mi se neočekivano.” Ne postoji način da vam se jamči da ćete dobiti nagradu za svoja dobra djela.

Umjesto toga, morate se nadati da će vaša ljubaznost i velikodušnost pomoći drugima i potaknuti ih na donošenje odluka. Ne biste trebali imati skriveni plan za karmu koju izbacujete u svijet, baš kao što ne biste trebali očekivati ​​da vas prepoznaju zbog vaše dobrote.

Koje su 3 vrste karme?

1. Sanchita

Sanchitta karma je akumulacija svih vaših radnji i poslova koje ste izvršili u prošlom životu. Ta karma tada ugrožava vaše prošle i buduće postupke i odgovorna je za situacije u kojima se možete naći.

 

2. Prarabdha

Prarabdha karma je vaša prošla karma koja je odgovorna za vašu trenutnu karmu i karmički je obrazac koji se ne može izbjeći ili promijeniti.

 

3. Agami

Agami karma je karma koju stvarate za sebe u današnjem danu kako biste se ubrojili u future. Vaše misli i djela će biti poznati i dok pokušavate riješiti prošlu karmu, stvorit ćete novu karmu koju možete ili ne možete riješiti u svom sljedećem životu.

Stranice: 1 2