Što je KARMA i je li stvarna? Ovo su 3 VRSTE KARME i način na koji one funkcioniraju!

Što je KARMA i je li stvarna? Ovo su 3 VRSTE KARME i način na koji one funkcioniraju!

9 srpnja, 2022 0 By Admin

Što je karma? Svi smo čuli “što se dogodi, dođe”, ali koliko je to istina? I je li karma stvarna?

Karma se izvorno nalazi u vjerskim učenjima hinduizma i budizma, ali se o stvarnosti karme dugo raspravljalo.

Prema Oxfordskom rječniku, u tim krajevima karma je zbroj nečijih dobrih i loših postupaka u jednom životu, za koje se vjeruje da odlučuju što će im se dogoditi u sljedećem životu.

Je li karma stvarna?

Čini se da je karma stvarna kada se dogodi nešto dobro ili loše. Karma je stvarna kada objašnjava zašto neki ljudi žanju nagrade i opravdava ekstremnu kaznu ili nagradu sudbine kao rezultat odluka koje se donose.

Vjerovanje da je karma stvarna može pomoći u održavanju društva u skladu. Karma je stvarna jer osigurava da u svijet unosimo dobro.

Izvan religijskog uvjerenja, teško je dokazati je li karma stvarna ili nije. Neke drevne religije uče da je karma ono što prakticirate. Umjesto toga, to je jednostavno uvjerenje u praksi.

U budizmu, karma prvenstveno znači namjerne radnje u mislima, riječima i djelima.

 

Koja je priča iza Karme?

Karma je vjerovanje koje dolazi iz tradicija hinduizma, budizma i džainizma.

Ideja karme se prvi put pojavila u Rigvedi (prije c. 1500. pr. Kr.), koja je najstariji hinduistički tekst, a zatim je proširena u Upanishadama (c. 800-300. pr. Kr.). Karma se postiže dobrim djelima i dobrim namjerama ili dobrim željama za druge, stoga karma nadahnjuje ljude da slijede dobra djela kako bi izbjegli loše posljedice i slijede duhovno djelovanje kako bi neutralizirali učinke karme.

Karma se također prakticira za praćenje koraka za okončanje karme i karmičkih posljedica za oslobađanje iz ciklusa rođenja i smrti, koji se naziva mokša ili nirvāna.

U hinduizmu, karma je dio hinduističke svrhe života. Prema Enciklopediji svjetske povijesti, svrha hinduizma je prepoznati suštinsku jedinstvo postojanja i Atmana, koji je viši aspekt individualnog ja i dio svačijeg ja, kao i Nad-duše/uma.

Kroz predanost dharmi, svojoj životnoj dužnosti, i karmi, koja je izvođenje ispravnog djelovanja, čovjek se može osloboditi veza fizičkog postojanja i pobjeći od samsare, koja je ciklus ponovnog rođenja i smrti, i ponovno se ujediniti s Brahmanom, ili Vrhovna Nad-Duša (Bog).

U budizmu, karma je zakon uzroka i posljedice, a stvari koje netko odluči učiniti, reći ili pomisliti pokreću karmu. Karma određuje gdje i što će se osoba ponovno roditi kao i njen status u sljedećem životu.

Ako osoba ima dobru karmu, može se ponovno roditi u jednom od nebeskih kraljevstava, a ako ima lošu karmu, ponovno će se roditi kao životinja ili će biti mučena u paklenom kraljevstvu. Budisti vjeruju u karmičko ‘uvjetovanje’, što je proces u kojem je priroda osobe oblikovana njezinim moralnim postupcima, a svaki postupak oblikuje vaš karakter za budućnost.

Pozitivne i negativne navike mogu se…

 

Nastavak na idućoj stranici…

Stranice: 1 2