Jeste li ikada preboljeli svoju prvu ljubav? Prema psihologiji, zbog OVIH 7 stvari, zauvijek će živjeti u vama…

Jeste li ikada preboljeli svoju prvu ljubav? Prema psihologiji, zbog OVIH 7 stvari, zauvijek će živjeti u vama…

21 rujna, 2021 0 By Admin

3. Vi stvarate kalup prema kojem mjerite svoje buduće ljubavnike.

Susan Andersen, psihologinja s NYU -a, kaže: “Snažni prvi odnosi mogu utisnuti predložak u vaš um koji se aktivira u kasnijim interakcijama.”

Kad naiđemo na nekoga tko nas podsjeća na našu prvu ljubav, bilo na svjesnoj ili podsvjesnoj razini, oni osvjetljavaju naše senzore privlačnosti poput Rockefellerova božićnog drvca. Dio našeg mozga toliko želi obnoviti uzbuđenje i novost tog prvog puta, tražimo partnere koji odgovaraju modelu našeg bivšeg. To se ponekad smatra prijenosom.

 

4. Pomaže nam definirati što je ljubav.

Zaljubljivanje prvi put mijenja našu percepciju onoga što je moguće.

Doktorica Nancy Kalish, profesorica psihologije na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Sacramentu, tvrdi da je naše prvo iskustvo zaljubljenosti u nekoga tko vam uzvraća toliko novo i nepoznato da vas dvoje morate zajedno istraživati ​​nepoznato da biste došli do zaključka o tome što je ljubav.

Njih dvoje u biti stvaraju identičnu kartu kako ljubav treba ići i na nju se uvijek iznova pozivaju sa svakom novom vezom. Drugim riječima, ova prva iskustva odgovorna su za to kako definiramo ljubav i snalazimo se u njezinim mutnim vodama.

 

5. Oblikuje vaš osjećaj identiteta.

Romantična ljubav je nešto što većina nas prvi put doživi u tinejdžerskim godinama. Godine koje također trčimo unaokolo pokušavajući shvatiti tko smo, i doživljavanje te prve ljubavi može odigrati značajnu ulogu u osobi kakva smo.

Ako je kvaliteta našeg odnosa pozitivna, razvijamo samopouzdanje i percepciju da smo privlačni i poželjni. S druge strane, negativno iskustvo može imati negativne učinke na naše samopoštovanje.

Naše prve ljubavi pomažu nam razviti empatiju, komunikacijske vještine, pa čak i emocionalnu otpornost. Oni nam pomažu dok redefiniramo svoje vrijednosti i odlučujemo o onome što je najvažnije u našoj potrazi za intimnošću.

Postoje i brojne studije koje sugeriraju da nam stabilna romantična veza tijekom naših razvojnih godina omogućuje da se osjećamo manje pod stresom i manje usamljeno od svojih vršnjaka, a može nam čak pomoći i da brže sazrijemo.

 

6. Prva ljubav daje vam alate za istinsko poznavanje nekoga na dubini duše.

Za početak, vaš prvi je vjerojatno bio netko s kim ste odrasli. Putovali su zajedno s vama tijekom tih neugodnih, tjeskobnih faza, svjedočeći vašim trijumfima i neuspjesima. Oni su bili tvoja navijačica i rame na kojem si plakala.

Također su izgradili razinu udobnosti s vama tijekom ranjivog vremena dok ste još pokušavali shvatiti tko ste. Možda su čak bili i prva osoba s kojom ste imali odnos.

Mnogi vjeruju da im je prva ljubav njihova srodna duša i nikada ne gube taj osjećaj.

 

7. Stvara vezu koja traje cijeli život.

Tijekom vaše prve ljubavi, vaš mozak na kraju stvara posebnu vezu s tim osjećajem i iskustvom. Iako mnoge prve ljubavi ne uspijevaju zbog nezrelosti veze, veza ostaje.

Naša prva ljubav nas nikada ne napušta. Bez obzira na to imamo li 25 ili 95 godina, u našim će srcima uvijek ostati posebno mjesto za odnos koji je pomogao u oblikovanju naše percepcije ljubavi i naučio nas što to zapravo znači.

Zato je sasvim u redu rado se osvrnuti i uživati ​​u uspomenama na bezbrižnije i uzbudljivije vrijeme.

Stranice: 1 2